תכנון בית ותכנון הגינה- האם יש קשר ולמה כדאי שיהיה מתכנן אחד לשניהם?
בניה ירוקה – הקשר בין תכנון הבית ותכנון הגינה
בניה ירוקה, עיצוב וחומרים:
קנינו קרקע ועכשיו צריך להתחיל לתכנן ולבנות את הבית.
ראשית, אם קנינו קרקע לבנות בית פרטי, הרי שעשינו את זה בשביל שתהיה לנו גינה, אחרת היינו רוכשים דירת יוקרה…
לאחר קנית הקרקע, נבחר את האדריכל לתכנון הבית, ואולי גם מעצב פנים לתכנון הפנים.
במחוזותינו, בגלל הדאגה הכלכלית, אי הוודאות בעמידה בתקציב, וכמות הכסף המעורבת בתהליך- במרבית המקרים משאירים את עיצוב הגינה לסוף, אם בכלל.
כך בדיוק נפגע הקשר החשוב כל כך בין הבית לגינה.
תכנון – בשביל מה צריך מתכננים?
אנחנו יודעים, בשביל להגיש בקשה להיתר בניה צריך אדם להיות בעל תעודות מסוימות. אבל מעצב פנים לא צריך תעודות על פי חוק, ומעצב נוף גם כן.
אבל עלות הבניה היקרה, ועלות הקרקע והפיתוח, מכניסים את רובנו, יזמים ליום אחד, לסיכון גבוה מאד של אפשרות של כשל בתכנון ובבניה. בגלל העלויות היקרות מאד האלו כדאי לקחת בעלי מקצוע טובים בתחום. מי שמוגבל מבחינת תקציב, לא יכול להרשות לעצמו מתכננים ובעלי מקצוע זולים.
תכנון בית ותכנון גינה – חשיבות הקשר בין הבית הפרטי לגינה הפרטית:
הקשר הפונקציונאלי:
החיים בבית הפרטי מתנהלים בעיקר בכמה מקומות מרכזיים: בסלון, במטבח ובגינה. הגינה כיום כבר מוגדרת כאזור מחיה עיקרי של סביבת המחיה שלנו.
כך, לעיצוב הגינה יש משקל רב, ותכנון נכון של הגינה ייתן מענה לצרכים נוספים של המשתמש שלא מולאו בתכנון הבית, וישפיע ישירות על מה שנראה ונשמע מהפתחים הפונים לגינה (והפוך).
בניה ירוקה מהי?
בניה ירוקה, או אדריכלות ירוקה, אומרת שיש לתכנן את הבית כך שיהיה מותאם לאקלים בו הוא נבנה. הפניות נכונות של החללים, כולל תשומת לב לצורות הפתחים, גודלם וההצללות עליהם, צורת הגמר של הקיר החיצוני, צורת הגג וחומר הגג (גגות רעפים, בטון, אדמה, טיהור מים בגג או בריכת מים בגג), יצירת אוורור טבעי, תאורה טבעית, טיפול במים, שימוש באלמנטים ומערכות שיעזרו ליצירת סביבה נוחה בעלות נמוכה (כגון מסה טרמית, קירות טרומב וכדומה) ועוד משפיעים בסופו של דבר על הרגשת הנוחות הפיזית שלנו, כמו גם על הרגשת הנוחות הכלכלית בזכות הוצאות תפעול נמוכות.
אדריכלות ירוקה מבדילה בין סוגים שונים של אקלים, לוקחת בחשבון את הטופוגרפיה של האזור, ושל הסביבה הקרובה (צורת השטח, הצללות וכו') ומעצבת מבנה שישררו בו תנאי נוחות מיטביים לאורך כל השנה.
רמת החיים בבית כזה גבוהה יותר, החיים יהיו מוארים יותר (מילולית), נעימים יותר ובריאים יותר, ובסופו של כל חודש ניווכח שאנחנו מוציאים הרבה פחות כסף מהכיס לכיסוי חשבונות החשמל, המים והגז.
בניה ירוקה- הקשר לתכנון הגינה:
אם אמרנו שבית ירוק הוא בית שהותאם לאקלים בו הוא נבנה, הרי הסביבה המידית של הבית יוצרת את ה"מיקרו אקלים" בו נמצא הבית.
למשל, עצי צל נשירים מדרום, במרחק הנכון מהפתחים, יתפקדו כהצללות לפתחים אלו ויאפשרו לשמש להיכנס לבית בחורף ולחמם אותו, ובקיץ יחסמו את השמש מלהיכנס. קיר שיהיה מחופה בטיח כהה יתחמם הרבה יותר מקיר שיהיה מחופה בגינון ("קירות ירוקים"), אלמנטי מים בגינה באקלימים מסוימים (עם לחות נמוכה) יעזרו בהקלת מעמסת החום ויצננו את האוויר הקרוב לבית, הצללה על חזיתות בעזרת צמחיה תקל את מעמסת החום על החזית, שימוש בחומרים מסוימים בחלק הצפוני יגבירו את האור המוחזר לפתחים הצפוניים, צמחיה מסוימת במערב תעזור לסנן את האוויר הנכנס לבית.
בחלק מן המקרים נושא הסביבה הקרובה של הבית נלקח בחשבון בשיקולי תכנון בית ירוק (גדרות, עצים, בניינים סמוכים וכו'), בדר"כ רק לצורך בחינת ההשפעה שלהם על הבית.
הגינה כמרחב שימושי:
לפי הגישה של המאמר הזה הגינה מהווה חלק אינטגראלי מהבית, היא משמשת מרחב נוסף, ראשון או שני בחשיבותו, של חיים יומיומיים.
לעיתים יש בעיה- האדריכל לא תמיד ראה את זה ככך, והגינה נשארת ערומה מתכנון ירוק ורציני.
למתכנן נוף, גם מתכנן אקולוגי, צריך שיהיה מושג בבניה ירוקה בגלל הקשר החזק כל כך בין הבית לגינה. הוא צריך להבין את הצורך בהתאמה לאקלים ואת הדרישות לקבלת מיקרו-אקלים נוח ונעים למשתמש.
תכנון הבית והגינה על ידי מתכנן יחיד:
מבולבלים? אנחנו צריכים אדריכל המתמחה בבניה ירוקה בכדי לקבל בית ירוק, אבל גם מישהו שיתכנן לנו את הגינה כדי שייוצר מיקרו אקלים נוח בגינה, ושניהם צריכים לעבוד יחד בצורה מיטבית. נושאים כמו בניה ירוקה, שימוש בחומרי חוץ/ פנים, פרוגרמת שימושים לגינה, השפעת הצמחייה על איכות האוויר, כיוונו ועוצמתו, היכולת להשתמש בצמחיה כהצללה, השפעת החוץ על הפנים ולהיפך….נושאים אלו ואחרים צריכים להיות מתואמים בין תכנון הבית והנוף.
גם הגינה יכולה ליהנות מהבית. המים האפורים יכולים לדאוג להשקיה מספקת בגינה ולפיכך לגינה פורחת ומלבלבת, הגדרת השימושים בגינה מושפעת ישירות מהמבנה- הצללות על הגינה בשעות מסוימות וכולי, ריחות וצלילים מתנהגים אחרת כתלות במיקום מול צורת המבנה,
איך נמצא את אותם מתכננים שיוציאו מוצר סופי העומד בסטנדרטים האלו? ויותר חשוב- האם הם יבטיחו את איכות המוצר הירוק?
התיאום ביניהם קשור למידת שיתוף הפעולה שלהם.
פתרון נוסף הוא לקחת מתכנן יחיד, שמומחה בבניה ירוקה, עם נסיון בתכנון נוף (תכנון הגינה שלכם), שיתכנן את הבית והגינה גם יחד. כך ייהנה הבית מגינה שתתרום לו הכי הרבה, והגינה תיהנה מבית שייקח אותה בחשבון בשיקולים ויתרום לה גם הוא.
והעיקר- אתם תיהנו מבית וגינה העובדים בהרמוניה ומעניקים לכם חוויה של איכות חיים שלא הכרתם, בית ירוק המוקף בגינה שמקילה עליו ותורמת לו, וגינה שמקבלת מהבית ומהווה חלל נוסף משמעותי בו.
תקבלו קו עיצובי ברור ורצף של חומרים, כל החלל הפרטי (הגינה והבית) יותאם לצרכיכם, ורעיונות עיצובים שיכולים להתממש רק אם תהיה יד אחת מכוונת יוכלו לקרום עור וגידים.
מה כולל תכנון הגינה:
כמו בתכנון אדריכלי, תכנון הגינה מתחיל בבירור של צרכי הלקוח, מה הלקוח עושה, במה הוא מתעניין, מהן החלומות שלו, ולמה הוא מתאווה.
בגישה כזו מתגלים דברים מפתיעים. המתכנן יכול להציע שימושים רבים ומגוונים, בבית ובגינה גם יחד, ולהתאים בצורה מיטבית את המוצר (הבית והגינה) ללקוח. כולנו מכירים את גינת הירק, בריכות הדגים, המזרקות וגידול עצי פרי. עם הבירור הזה עם הלקוח הגינה יכולה לתת יותר מזה (מרחבי משחק, ריבוי שימושים בגינה, חללי מדיטציה, מרחבי מוזיקה, חממות לסחלבים, פינות משחק יעודיות ועוד ועוד).
סיכום:
הגינה שלנו היא אזור מחיה משמעותי במרחב המחיה היומיומי שלנו.
בית – גם בית ירוק- מושפע מאד מהסביבה הקרובה שלו (הגינה).
ישנם יחסי גומלין בין הגינה והבית. הם תורמים ומקבלים אחד מהשני, ויוצרים השפעה הדדית מבחינת עיצוב, חומרי גמר, וביצירת מרחב מחיה אחד גדול ונעים משניהם.
כדאי שיהיה קשר טוב מאד בין מתכנן הבית למתכנן הגינה.
כדאי עוד יותר לקחת מתכנן יחיד שידע ליצור יצירת אומנות אחת משני החללים הפרטיים שרכשתם- הגינה והבית.
כדאי להיעזר באנשי מקצוע מומחים בתחומים שאינכם מבינים בהם, בגלל המשמעות של כשל בנושא כל כך יקר.